Hvordan toilettræner man kaninen?

For at vi kan have kaniner gående løse indenfor, er det selvfølgelig vigtigt, at den er renlig. 
For at din kanin kan blive helt renlig, skal den neutraliseres, for at undgå markering. (Læs mere herom under "Neutralisering")
 
Fra naturens side er kaninen et renligt dyr. I naturen bor den i en hule under jorden og vil altid vælge, at besørge væk fra dens bosted. 
En tamkanin vil vælge sig et hjørne, hvor den gør det den skal.
 
 Ferdinand
     Oscar besørger i sin bakke                   Bakken er ofte brugt som hvilested også

Placering af bakken 

Bakken placeres der, hvor kaninen har valgt at gå på toilet. (Læs mere om hvilken bakke og strøelse du skal vælge under "Kaninens bolig")
De fleste kaniner vil hoppe op i bakken og gøre det de skal, da den står placeret på kaninens valgte sted.
 
I nogle tilfælde vil kaninen skifte hjørne, efter et stykke tid. I så fald må du flytte bakken eller tilføje en ekstra. I starten er det kaninen, som bestemmer hvor den skal stå og det må du indordne dig efter, hvis den skal blive renlig.
Når kaninen har lært, at bruge bakken, kan du flytte den så den står mere hensigtsmæssigt. Sørg dog altid for, at kaninen ved hvor sin bakke er. Kan den ikke finde den, vil den finde et andet sted, at gå på toilet.
 

Hjælp kaninen

Du kan gøre nogle ting i starten, for at hjælpe kaninen til at bruge bakken:
  • Læg noget af kaninens afføring op i bakken, så den kan se det hører hjemme der.
  • Tøm aldrig bakken helt. Den skal helst lugte lidt af urin og afføring. Enkelte kaniner bliver forvirrede over, at deres toilet pludselig ikke lugter som et toilet og vil finde et nyt sted. 
  • Læg hø i bakken og hæng en høhæk op over bakken. Kaniner elsker at spise mens de er på toilet.
  • Stil evt. mere end én bakke frem, så der altid er en i nærheden, når kaninen pludselig trænger.

Uheld

I starten vil kaninen typisk lave uheld på gulvet, indtil den har lært at bruge bakken ordentligt. Alle kugler som ender på gulvet, samles op og lægges i bakken. Hvis den tisser på gulvet, tager du et enkelt stykke toiletpapir og væder det i urinen. Derefter lægges det i bakken og resten tørres op.
 
Du må aldrig skælde kaninen ud, hvis den laver et uheld. Den forstår det ikke og vil da kun blive skræmt og bange for dig.   

Hvor længe varer det, før den er renlig?

Dette spørgsmål er rigtig svært at svare på, da det varierer meget fra kanin til kanin. Nogle er renlige fra dag 1 og andre skal bruge noget længere tid.
Det vigtigste er, at du er vedholdende og fjerner afføring og tis fra gulvet hurtigst muligt.
 

Fjernelse af urin

Skulle man være uheldig, at kaninen tisser på gulvet, tæpper eller i sofaen, kan jeg anbefale med fjerner det hurtigt muligt, da det hurtigt kan blive en vane hvis lugten bliver hængede på stedet.
Selvom vi ikke kan lugte det, kan kanin godt.
 
Der findes flere metoder at fjerne urinen på og eddike er godt gammelt husråd.
Et produkt jeg vil anbefale, som er lavet specielt til formålet hedder "Urine Off". Dette kan købes i dyrehandlere og på nettet. Produktet spayes på pletten og fjerner både skjolder og lugt. Det kan anvendes på stort set alt, både træ og tekstil og jeg har personligt gode erfaringer med det.
 
 
_________________________________________________________

Vil du læse mere?

 

En kanin kan trænes til at bruge bakken og blive ligeså renlig som en kat.