Helårsgårde

Nogle vælger at lade kaninerne blive udenfor hele året rundt og dette kan også være en fin løsning og er specielt velegnet hvis man f.eks. er allergiker.
 
Jeg vil dog påpege at vinteren i Danmark er lang og mørk, så alle kaniner som bor ude på denne måde, skal minimum være to, da de hjælper med at varme hinanden samt får opfyldt deres sociale behov. En lang vinter i en løbegård alene, er, set med mine øjne, ikke noget vi kan være bekendt over for dyret. Når vinterstormen raser, er der ikke mange af os som sidder og holder vores kaniner med selskab i deres løbegårde.

Kaniner som bor ude hele året tåler ikke at komme ind i stuen en times tid og hygge med os mennesker. De bliver let syge ved temperaturskift, selv i kortere tid ad gangen, derfor må man, hvis man holder kaniner udendørs om vinteren, tage tøj på til at være sammen med dem. Dette er en ulempe i forhold til den kontakt man har med dyrene, da tiden sammen med dem, vil være yderst begrænset selvom man gør sig umage.

Anlæggene kan laves på mange forskellige måder. Nogle bruger en hesteboks, måske med udgang til udendørs areal, nogle bygger fra bunden af og andre igen, en nedlagt hønsegård.


Krav til løbegården

Når man holder kaniner ude skal man sikre, at de er beskyttet mod naturens elementer. I naturen kan de krybe ned i deres huler når vejret er dårligt. Her kan de søge tilflugt fra regn, kulde, sne og blæst. Det er derfor vigtigt at vi indretter vores løbegård, så disse betingelser er opfyldt.
Husk desuden at sikre mod rovdyr, specielt hvis du bor på landet.
 
 
 
 

Konstruktion - hold rovdyr ude og kaniner inde

En løbegård som kaninerne kan være i hele året rundt, uden at man skal holde øje, skal være solidt konstueret. Man skal bruge hegn af en kvaliet som kan holde i mange år og er så stærkt, at ræven ikke kan ødelægge det. Rionet er det bedste, men volierenet kan også bruges.
Rovdyr, så som ræve, skal ikke bruge alverdens plads for, at komme ind i gården. De er desuden villige til at grave sig vej ind eller klatre. For at undgå at du får besøg af en ubuden gæst, er det derfor vigtigt at du både skærmer sider, top og bund. Sider og top bør være dækket af net eller tagplader hele vejen rundt. Bunden kan laves på flere måder. Nogle anlægger fliser med jord ovenpå, mens andre graver net ned. Husk kaniner har sensitive poter og aldrig må gå direkte på net, men kræver et blødt underlag som jord, sand, græs eller flis.
Lågen skal være solidt konstrueret og skal åbne udad, således at rovdyr ikke kan trykke den ind. Lågen bør sættes min. 30-40 cm oppe, så kaninerne ikke løber ud mellem dine ben, når du går ind og ud. Husk at anvende gode hængsler og låsebolte.
 

Isoleret hus

I naturen kryber kaniner ned i deres huler når de skal hvile og sove. Under jorden bliver der aldrig frostgrader og temperaturen vil altid ligge på et par graders varme. Her samler kaninerne sig i grupper og bruger hinandens kropsvarme til at holde varmen, trods den tykke vinterpels som de udvikler gennem efteråret. Ikke mange af os har mulighed for at lave et underjordisk tunnelsystem til vores tamkaniner, så i stedet må vi sørge for et frostsikkert godt isoleret hus hvor det ikke trækker, er fugtigt eller utæt.

Huset bør kun have én indgang for at forhindre træk. Derudover bør man sætte en kattelem i eller montere en vinkel, så blæsten ikke kan stå lige ind i huset. Man kan isolere på flere måder, b.la. med termoplader, Rockwool vintermåtter, flamingo etc. (husk at skærme af, så kaninerne ikke kan bide isoleringen i stykker). Både sider, tag og bund skal isoleres. For at forhindre fugt og kulde fra jorden, må huset ikke stå direkte på jorden, men skal løftes min. 15 cm op. Til dette formål kan man bruge en palle, bygge en sokkel eller sætte ben på.
 
 

Inde i huset skal kaninen have noget den kan putte sig i. Halm isolerer godt og fylder man huset med dette har kaninerne mulighed for at grave sig godt ned og lave en dejlig varm hule. Mange kaniner har dog med at grave sig helt ned til bunden af buret, derfor anbefaler jeg man ligger tæppe som bund og derefter fylder op med halm.
 
Huset skal være så stort at der er plads til vand, mad toilet og rigeligt liggeplads. Det er en god ide at lave to isolerede huse, så kaninerne ikke er tvunget til at ligge sammen og at der ikke er risiko for at den ene ikke får adgang til huset.
 
Er huset stort, kan man med fordel opdele det i flere små rum eller inderette en sovehule. Små rum er nemmere at opvarme og holder på varmen i længere tid end store.


Overdække og læ

I Danmark er regn en faktor som spiller en stor rolle når vi indretter vores løbegård. Kaniner tåler dårligt at blive våde, specielt når det er koldt. Pelsen fungerer vandafvisende men kun til et vidst punkt. Er kaninen blevet våd til skindet, varmer pelsen ikke længere og kaninen risikerer at blive meget syg eller ligefrem fryse ihjel. Derfor er det vigtigt vores løbegård er overdækket, så kaninen stadig kan bevæge sig udenfor huset selvom det regner. Jeg anbefaler at minimum 50% af løbegården er overdækket. Her kan man anvende trapezplader, tagpap, udspændte presenninger eller lign.
 
 

Det er også vigtigt at vi skærmer mod vinden. De kraftige storme vi kan have i Danmark er tit ledsaget af regn og derfor vil vandet ofte stå ind fra siderne. Man kan vælge at bruge plexiglas, læhegn, træplader etc. Så længe det skærmer for både vind og regn.

Husk altid at dit byggeri skal være solidt og kunne holde til en ordentlig vinterstorm, uden du må ud og fæste en løs tagplade når det først raser.
 

Bevægelse

Mulighed for bevægelse er vigtigt, da kulde kan have en negativ effekt på både led og sener, specielt hvis kaninerne har for lidt mulighed for bevægelse og huset er det eneste tilflugtssted de har. For ældre kaniner er dette særlig vigtigt. Derfor bør anlægget ikke være mindre end 10 m2 til to kaniner. Husk der stadig skal være rig mulighed for aktivitet i form af legetøj, gravekasser, træstubbe til at hoppe op og ned fra etc.
 
 


Tørt underlag

Jorden er ofte meget fugtig om vinteren, selv i de dele af løbegården hvor der er overdækket. Barkflis har en fantastisk evne til at dræne og holder derfor overfladen nogenlunde tør. Dette er især godt at ligge lige udenfor huset hvor kaninerne færdes ofte. Grus må frarådes, da det er hårdt for deres fødder at gå på. Man kan også anvende paller, med en plade ovenpå, som kaninerne kan bruge som plateauer og sidde hævet fra den kolde fugtige jord.
 


Vand

Alle ved at når vand bliver udsat for frost, bliver det til is. Kaninerne skal selvfølgelig altid have adgang til frisk isfrit vand og dette kan man løse på flere måder. Man kan indkøbe specielle varmeplader beregnet til kyllinger som man stiller skålen ovenpå eller man kan gøre brug af varmekabel. Har man ikke mulighed for elektricitet, kan man i stedet isolere skålen og stille den i det, i forvejen, isolerede hus. Måden man kan isolere skålen på er at indkøbe to skåle, den ene større end den anden. Den store skål paceres nederst og der fastgøres et stykke liggeunderlag rundt i kanten. Den lille skål placeres så ned i den store. Dette vil i langt de fleste tilfælde holde sig frostfrit, men man bør alligevel tjekke vandet to gange dagligt, specielt på de kolde dage.


Pasning

Selvom kaninerne bor ude skal de stadig tilses og passes dagligt. En smule frisk halm i huset hver dag, udmugning, hø, mad, vand og kæl. Det kan være en sur pligt at skulle ordne disse ting i kulde og regn men det er noget som hører med til at holde kaninerne ude. Det man kan gøre er, at lave en siddeplads i løbegården som er skærmet for vind og vejr, så man kan sidde beskyttet mens man hygger om og snakker med kaninerne.


Placering af løbegården

Hvor løbegården skal ligge er også noget man skal tænke nærmere over. Nord og vestenvinden kan være særdeles hård om vinteren og derfor kan man med fordel placere den et sted hvor den er mest mulig skærmet fra disse sider. Regnvand ligger sig ofte i fordybninger så selvom sådan et sted virker godt, i forhold til at skærme mod blæst, er det ikke at anbefale. En anden overvejelse man skal gøre sig er, at man jo gerne vil nyde synet af sine kaniner hoppe rundt. Derfor vil jeg anbefale man anlægger løbegården så man kan se den fra f.eks. stuevinduet eller køkkenet. På den måde kan man stadig følge med i sine kaniners færden uden at skulle sidde flere timer ude i regn, sne og kulde. Det er ret morsomt at følge med i deres daglige gøremål og på den måde har man mere glæde af dem, på trods af at de ikke bor inde i huset.

Holder man kaniner ude året rundt skal de som minimum være to, da de hjælper hinanden med at holde varmen, samt får stillet deres sociale behov