Om pellets
Kaninpiller er i sin tid opfundet til, at opfede kødkaniner, som skulle vokse hurtigt og tage på i vægt, med henblik på slagtning. Meget foder indeholder ofte alt for meget fedt og stivelse, som kaninen ikke har brug for og dette er årsagen til, at mange kælekaniner bliver for fede og får problemer med maven. Kaninen får simpelthen alt for meget ”slikfoder” og altså for lidt hø og grønt. Dog er der én god grund til at give sin kanin kraftfoder: vitaminer og mineraler. For at være sikker på, at man får dækket kaninens vitaminbehov, anbefales det at man giver den sin daglige ration.
Hvor meget skal man give?
Pellets udgør en meget lille del af kaninens daglige foder. Kun ca. 2-5 % af det daglige foder, skal være pellets. Det svarer til at kaninen som fingerregel skal have mellem 5 og 20 g. pr. kilo kropsvægt. En kanin på 2 kg. skal altså have 10 - 40 g. dagligt.
Om man giver i den lave eller høje ender afhænger af om dyret er meget aktivt, har en høj forbrænding (ofte helt små racer), huldtilstand og alder. For en almindelig fuldvoksen kanin er en mængde ca. midt i passende, altså ca 10 g/kg.
Foderet skal altid vejes for at fastsætte den rigtige mængde. Forskellige fodertyper vejer ikke det samme, derfor skal nyt foder altid vejes.
Hvilket foder skal man vælge?
Kaninen skal have rene piller og ikke gnavermix eller blandinger.
Et studie udført af Royal School of Veterinary Studies i 2013 viser, at gnaverblandinger er direkte årsag til sygdomme, med mave-tarm og tænder. Det indeholder ikke de rette mængder af råfibre, protein eller fedt, og er tilsat korn, majs og frø som kaninen slet ikke tåler. Desuden er mange kaniner gode til sortere i blandingerne. De spiser derfor de bedste stykker og lader resten ligge, hvilket resulterer i, at de ikke er dækket ind med vitaminer og mineraler.
Kaninpiller skal være baseret på græs og ikke på korn, som desværre er tilfældet for rigtig mange produkter på markedet.
Meget af det foder som kan købes i Danmark, er af en ringe kvalitet med alt for meget fedtindhold og for lavt fiberindhold. Specielt er de produkter man køber i supermarkederne, lige til at smide i skraldespanden og slet ikke egnet til en kanin.
Burgess Excel, Supreme Science Selective, Oxbow og Beaphar Nature er gode mærker, som har et godt afballanceret indhold af fedt og et højt fiberindhold. Alle laver varianter både til unge og voksne kaniner. Burgess Excel Mature er et foder, som er lavet til ældre kaniner. Det er tilsat ingredienser som hjælper knogler og muskler med at forblive gode og stærke. Jeg bruger selv Burgess Excel til mine kaniner.
Obs! På Burgess Excel er anført på posen, at det kan indeholde spor af GMO soja. Dette betyder ikke der er anvendt GMO soja, men at det er fremstillet samme sted, som foder der indeholder GMO soja. Dette er en lovpligtig notits.
Pellets til unger og ungkaniner
Til kaniner i vokseealderen bør man anvende en juniorudgave. Juniorudgaven indeholder mere protein, som kaniner i vækst har brug for. Til unger og ungdyr bør pillerne indeholde ca 16 % protein. De bør fodres med dette indtil de er udvokset, hvilket typisk er mellem 8 og 10 måneder.
Mængden til unger bør være en halv gang mere end til voksne. Ca 20-25 g. pr. kilo kropsvægt.
Om sammensætningen af pellets
Når du vælger foder skal værdierne overholde disse guidelines som er anbefalinger lavet ud fra FEDIAF guidelines, og forskellige dyrlæger og eksperter verden over.
- Græs eller lucerne skal være den første ingrediens på inholdfortegnelsen
- Råfibre (træstof) bør ikke være under 18-20 %, uanset hvilket mærke du bruger.
- Fedt bør ikke overstige 3%
- Protein bør ligge mellem 12 og 14 % (unger 16%)
- Calcium ikke over 1 %
Fiberindholdet
En kvalitetspellet har et højt indhold af fibre. Mange spørger om det nu er så vigtigt at fiberindholdet er højt når kaninen jo hovedsageligt skal leve af hø – og ja, det er det.
Når vi serverer pellets for vores kaniner, er der ikke mange kaniner som gumler hø samtidigt med at de spiser deres pellets. Har fodreret ikke et højt fiberindhold, kan det give problemer fordi kaninen spiser en mængde mad uden særligt fiberindhold. Dette har indflydelse på hvor hurtigt foderet går igennem tarmsystemet og dermed også måden maven arbejder på.
Selve produktionen af pellets har stor indflydelse på om man kan bevare et højt fiberindhold i pillerne. For at man kan få pillen til at hænge sammen, skal man bruge en klæbemasse. Anvender man korn som hovedingrediens vil stivelsen kunne bruges til at holde sammen på pillen. I den gammeldags foderproduktion som er anvendt til mange af de billige produkter, kan man derfor ikke have et så højt fiberindhold med lange fibre, da pillen simpelthen vil falde fra hinanden. Her skal man i stedet anvende en anden type maskine som er dyrere og langsommere. Dette resulterer i at man får et bedre kvalitetsfoder, som indeholder lange fibre, men også medfører at foderet bliver dyrere på grund af produktionstiden. Igen hænger pris og kvalitet sammen. Din kanin fortjener det bedste.
_________________________________________________________
Vil du læse mere?