Daglig pleje

Kaninen kræver en del pleje i det daglige for at have det godt og fortsætte med at være sund og rask. Her taler jeg om pelspleje, klipning af klør etc.

Via nedenstående links kan du nemt springe til det ønskede afsnit.

 

Klipning af kløer

Kaninens negle vokser hele tiden. I naturen bliver de slidt ved, at kaninen graver, men ikke mange af os kan tilbyde kaninen gravetid i dette omfang, derfor er vi nødt til at holde dem nede, ved at klippe dem. Man kan sagtens selv, klippe negle på sin kanin. Det skal gøres med en speciel klo-klipper, som kan købes i stort set alle dyreforretninger eller hos dyrlægen. Brug aldrig en saks eller negleklipper til mennesker, da disse flækker kløerne på kaninen. Jeg vil anefale man anskaffer sig en kraftig model, da den er nemmest at bruge. Inde i neglen løber en blodåre og denne, må man for alt i verden IKKE klippe i, da det gør ondt på kaninen og bløder meget. Blodåren kan være svær at se på kaniner med mørke klør, hvorimod den er meget tydelig, på dem som har lyse. Er du ikke sikker på hvordan du gør, eller er bange for at klippe forkert, så lad en erfaren hjælpe dig eller tag en tur til dyrlægen, så viser de dig, hvordan det skal gøres. Det er i øvrigt meget vigtigt, at kaninen holdes godt fast, når du klipper, da den kan finde på at sprælle. Dette kan den komme til skade ved og i værste tilfælde, give skade på rygsøjlen. Det gør ikke ondt på kaninen at få klippet negle, men det er de færreste, som nyder det.

Under "Galleri", finder du en video, som viser en god metode til, hvordan man klipper kløer på kaninen.

 

En god kraftig klosaks          Sådan klippes neglen

 

Pelspleje

Nogle kaniner har brug for næsten daglig pelspleje. Kaniner af racen Angora, teddy og løvehoved har en lang ulden pels, som let filtrer. Her er det vigtigt, at børste kaninen hver eller hver anden dag, for at holde pelsen fin og ren. Korthårede har ikke så meget brug for pelspleje i det daglige, men når kaninen fælder, er det vigtigt at fjerne løse hår. Kaniner slikker sig, for at holde sig rene og når de fælder, får de en masse hår med ned i maven. Disse hår kan, i visse tilfælde, sætte sig som en hårbold i maven på kaninen og kan give forstoppelse. Forstoppelse hos kaniner er en alvorlig sag og kan have døden til følge. (Læs mere om forstoppelse under fanen ”sygdomme”). En "Furminator" er en speciel kam/bøste, som jeg stærkt vil anbefale. Den er rigtig god og tager meget af det løse pels. Får din kanin knuder i pelsen, så klip dem forsigtigt af med en saks.

 

 

Helbredstjek

Samtidig med du tilbringer tid sammen med din kanin, så væn dig til, hurtigt at tjekke om alt er i orden. Er ørene fine og rene? Løber øjnene? Virker den nedstemt? Har indtørret lort bagi eller under fødderne? Kaniner er byttedyr og skjuler, når de er utilpasse. Derfor kan du hjælpe dig selv til, at se symptomerne i tide, så din kanin kan få hjælp, inden det er for sent. Jo bedre du kender din kanin, jo hurtigere vil du opdage om den ændrer adfærd og i de fleste tilfælde, er det afgørende for din kanin, at opdage symptomerne så hurtigt som muligt.

 

Duftkirtler

Kaniner har nogle duftkirtler som sidder i nærheden af anus. Disse skal, på nogle kaniner, renses en gang imellem, da det kan få kaninen til at lugte (en skarp harsk lugt). I naturen bruges dette sekret til at markere med. Det tilføres afføringen og får den til at dufte ekstra kraftigt.

En tilstoppet duftkirtel kan være generende for kaninen og sidder der meget indtørret sekret, kan det føre til irritation og infektion. Nogle kaniner renser selv deres duftkirtler, men har kaninen svært ved at nå eller er doven anlagt, vil man skulle assistere med lidt hjælp. 

Brug en bommuldsklud med lidt vand på og evt. en vatpind. Alternativt kan du bruge vådservietter til babyer uden parfume eller vatrondeller. Træk forsigtigt hudfolden fra hinanden så den åbnes. Vask forsigtigt det gullige/brune/sorte stads væk og tør efter med en tør klud. Pas på huden, da den er meget tynd på dette sted.

 

En kanin kræver masser af pleje. Enkelte kaniner kræver feks. pelspleje dagligt. 

 

Kaninen skal aldrig i bad. Det stresser dem og kan være direkte farligt.