Myter om fodring

Der er en lang række myter omkring fodring af kaniner. Jeg oplever mange som har fået velmenene råd om fodring og tilskud, der viser sig at være direkte skadeligt for kaninen. Derfor er disse nogle, jeg selvfølgelig gerne vil have aflivet.
De ting som er listet nedenfor, er noget du aldrig skal give din kanin.
 

Brød

Brød bliver ofte anbefalet som lækker snack og eller som godt til at slibe tænderne, hvis det er tørt.
Brød er lavet af korn og indeholder en masse stivelse og sukker. Dette kan kaninen slet ikke tåle og vil ofte få alvorlige maveproblemer af det. Desuden kan den ikke omsætte sukkeret og fedtet og det vil sætte sig omkring organerne og forkorte din kanins levetid.
Og nej, brød sliber ikke tænderne, det gør godt og lækkert hø derimod.
 

Havregryn

Havregryn er ofte anbefalet i forbindelse med med diarre eller dårlig mave. 
Havregryn indeholder samme problematik som brød. Det er korn og bør ikke gives. Nogle observerer at det virker mod dårlig mave, men faktisk skjuler det blot symptomerne. De tørre havregryn suger væske til sig, så det ikke længe løber ud af kaninen. 
Behandlingen består dog i at kaninen skal have en masse gode fibre i sig så bakterieballancen kan genoprettes. Dette gøres bedst ved at give kaninen rigelige mængder godt hø, vand og Zoolac og Fibreplex, som er tilskud der hjælper til at stabilisere tarmfloraen. Man kan give et begrænset tilskud af mørkegrønne blade, feks. mælkebøtter som også indeholder gode fibre.
 

Majs

Mange giver majs som en del af kaninens grønt eller som snack. Man kan i mange dyrehandlere også købe tørrede majskolber til kaniner.
Majs må på det stækeste frarådes til kaniner. Omkring selve majskornet sidder en hinde, som ikke kan nedbrydes af mavesyren og derfor skal vandre ufordøjet gennem systremet. Dette kan give anledning til forstoppelse. Desuden indeholder majs store mængder stivelse, som kaninen ikke er indrettet til at fordøje. Stivelsen omdannes til sukker som bliver til fedt, der sætter sig omkring organerne og forkorter dens levetid.
 

Kalksten

I mange butikker finder man den berømte kalksten eller gnaversten. Mange køber disse da produventer skriver, at de er nødvendige eller hjælper til, at slibe tænderne og holde dem nede.
Kaniner har ikke kun fortænder, men også 22 kindtænder som skal slibes. Dette gøres ved at tygge hø og grene og en kalksten vil ikke hjælpe synderligt med sliddet.
Kaninen udskiller desuden kalk i urinen. Hvis den får for meget kalk vil der dannes krystaller og til sidst sætter sig som nyre- eller blæresten. Dette er ekstremt smertefuldt for kaninen og kan i slemme tilfælde koste din kanin livet.
I foderet er der den mængde kalk, din kanin har behov for og tænderne slides helt naturligt ved høspisning. Lad derfor blot kalkstenen ligge i butikken, da den gør mere skade end gavn.
 
 

Brød, korn, majs, gnaverstænger, kalksten etc. er ting som ofte gives til kaniner - dog gør de mere skade end gavn.