Huskaniner - hvad er nu det for noget?

At have en huskanin, er en nyere og mere moderne måde at holde kanin på, hvor kaninen bor i huset og ikke er begrænset af et bur.
 
"§ 2. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer."
 
§ 2 i dyreværnsloven siger højt og tydeligt at dyr skal holdes, så deres naturlige behov tilgodeses. En kanin er skabt til at hoppe og springe, ikke til at være lukket inde i et bur, derfor er det heller ikke rimeligt, at vi holder dem sådan, selvom det er lovligt i Danmark.
Den bedste måde at holde kælekanin på, er ved at holde dem som huskaniner, i hvert fald set med mine øjne. Et frit kaninliv, hvor den har adgang til hele, eller det meste af huset og ikke er tilbageholdt af et bur. På denne måde, skaber man et enormt tæt forhold til sin kanin og får glæde af den, på et helt andet plan.
 
 

Ideen om at kaniner hører til i et bur, stammer fra dengang man udelukkende avlede dem til slagtning. Det var en nem måde, at holde dem på og uden motion, blev de hurtigt klar til slagtning.

En kanin kan blive ligeså tam, som en hund eller en kat og er derfor nem, at gøre til en del af familien. Der er jo ikke mange mennesker, som holder hunde og katte i bur, så hvorfor skal det gå ud over kaninen?

Kaniner er meget renlige dyr og sviner stort set kun, når det handler om afmærkning og dominans. Derfor vil jeg råde til, at få kaninen steriliseret eller kastreret, da man på den måde får styr på hormonerne og undgår strinten, svineri og ikke mindst slåskampe.

Jamen tisser den ikke på gulvet? Nej, som sagt er kaniner meget renlige dyr, som nemt kan trænes til at tisse i en bakke, nøjagtig som en kat gør. Man vil nok ikke helt kunne undgå at finde en kaninpølle i ny og næ, som kaninen lige har ”tabt”, på vej hen til bakken.

Når man holder kanin på denne måde, får man øjnene op for, hvor intelligente dyr kaniner egentlig er. De kommer ofte selv hen og vil snakke eller nusse, følger deres ejer rundt i huset eller ud i haven, ligger sig på dine fødder, når du sidder i sofaen osv.

Kan man træne en kanin? Ja, det kan man sagtens og de er slet ikke så dumme endda. Godbidder og klikkertræning er meget brugt på kaniner.

Man kan knytte et meget tæt bånd med sin kanin og de er meget sjove og elskværdige væsener.

- En kedelig kanin, er en kanin der keder sig

 

En fri kanin er en glad kanin!

 

Oplev glæden ved at holde huskaniner.