Grøntsager

En kanin har brug for masser af grønt, især om vinteren, hvor man ikke kan fodre med græs, planter og urter. Grøntsager giver en god variation i foderet og er med til, at tilføre vitaminer og ekstra væske, samt holde maven i gang. 15 % af kaninens foder bør være grøntsager. Det svarer til ca. 1 dl. grønt pr. kg. kropsvægt.

 

Kaninunger har meget sarte maver og bør tilvænnes grønt meget langsomt. Har kaninungen været vandt til, at få grønt, der hvor den er vokset op, kan man godt tildele rimelige mængder (½ presset kaffekop). Spørg derfor altid avler, hvad den har været vandt til, inden du begynder at give grønt. Rodfrugter og frugt bør undgås til kaninen er omkring 4 måneder, fordi fordøjelsessystemet ikke er helt udviklet før da.

Ikke alle grøntsager er lige gode og nogle er sundere end andre. Man bør tildele 75% bladgrønt (radisetoppe, gulerodstoppe, salater – IKKE iceberg, da det kan give diarré og ikke indeholder nogen særlige næringsstoffer) og de resterende 25% kan så dækkes af andre grøntsager (gulerødder, peberfrugt osv). Dette skyldes sukkerindholdet i nogle grøntsager. Kaninen tåler kun meget lidt sukker og derfor må den ikke få for meget af disse grøntsager. Rodfrugter som gulerod indeholder en hel del sukker og derfor bør man ikke tildele mere end 1 cm. gulerod pr. kg. kropsvægt dagligt. Man bør altså aldrig give sin kanin en halv eller en hel gulerod omdagen, selvom Snurre Snup gladeligt gnasker løs på dem dagen lang.

 

Så er der det store spørgsmål om kål. Nogle fodrer med det, andre gør ikke. Som de fleste ved, giver kål luft i maven - en hel del endda. Kaniner kan ikke bøvse og får rigtig ondt i maven, hvis den fyldes med luft. Denne tilstand kan være dødelig, hvis ikke den behandles. Min holdning er klar - Jeg giver ikke noget til mine kaniner, som kan give dem luft i maven, så hos mig er kål ikke på menukortet. Kommer luften ikke ud, kan det føre til trommesyge, som er en meget alvorlig tilstand. Læs mere herom under sygdomme.

Et andet foderemne som er meget omdiskuteret er majs. Majs må på det stækeste frarådes til kaniner. Omkring selve majskornet sidder en hinde, som ikke kan nedbrydes af mavesyren og derfor skal vandre ufordøjet gennem systremet. Dette kan give anledning til forstoppelse. Desuden indeholder majs store mængder stivelse, som kaninen ikke er indrettet til at fordøje. Stivelsen omdannes til sukker som bliver til fedt, der sætter sig omkring organerne og forkorter dens levetid.

Når man tildeler grøntsager, skal man tænke over, hvad kaninen ville have adgang til i naturen. Rodfrugter, så som gulerødder, vokser under jorden og er derfor ikke en del af kaninens naturlige føde. Bladgrønt vokser på jorden og kaninen vil have fri adgang til dette. Frugter som æbler og pærer hænger på træerne indtil de falder ned. Når de ligger på jorden vil kaninen kunne få sig en lækker efterårssnack, men kun i en kortere periode.

 

Om sommeren er det muligt at erstatte mange af grøntsagerne med urter og planter fra naturen. Det kan dog være en udfordring at kende forskel på disse planter. Derfor har jeg lavet en liste med billeder af letgenkendelige planter i naturen, som er spiselige for kaninen.

Du finder en grøntsagsliste og planteliste i menuen til venstre. 

_________________________________________________________

Vil du læse mere?

Grønt er vigtigt at tildele, for at give kaninen en varieret kost.

 

Grønne blade skal være hoveddelen og rodfrugter og frugt skal begrænses grundet sukkerindholdet.