En kanin har brug for masser af hø eller græs. Dette er dens hovedfoder. Det indeholder livsvigtige fibre, som kaninen har brug for og sørger for, at maven arbejder korrekt. Det er også med til, at slide naturligt på tænderne og bevare et godt tandsæt. Kaninens tænder vokser hele livet og slides de ikke, risikerer man, at kaninen får tandsygdomme og skævt bid.
Græs og foderskift
At fodre med græs hele året, er en umulighed, når man bor i Danmark, hvor vi har kolde vintre. Man kan fint fodre med græs om sommeren i stedet for hø, så længe man plukker det et sted, hvor der ikke kører biler, som forurener foderet. Det lange vilde græs, er det som indeholder flest fibre og derfor bør dette gives frem for almindeligt plænegræs.Timothé (engrottehale) og rajgræs er meget velegnet til kaniner. Man skal desuden altid huske, at overgå langsomt til det nye foder, da kaninens mave, efter en vinter på hø, er meget sensitiv overfor frisk græs og let får diarré. Desuden er græsset i foråret spækket med fruktan (sukker), som kan ændre bakteriefloaren i tarmsystemet. Dette medfører at kaninen får meget ondt i maven, og bliver alvorligt syg, nogle gange så alvorligt, at dyrlægen må besøges i al hast. Sukkerindholdet i græsset er forskelligt, i forhold til tidspunket på dagen. Det sikreste tidpunkt er mellem solnedgang og solopgang, da det er her sukkerindholdet er lavest. Når du starter med at plukke græs eller lukke dyrene i haven, er det derfor bedst at gøre det om aftenen eller tidlig morgen. En overgang på mindst 10 dage er nødvendigt, hvor man forsigtigt og langsomt tilfører mere og mere græs til den daglige kost. Får kaninen blød mave, bør overgangen ske over længere tid.
Du må aldrig give din kanin slået plænegræs, da det kan gære og desuden være blandet med olie!
Hø - at vælge det rigtige
Hø findes i mange varianter og kvaliteter. Det er vigtigt, at vælge noget godt og friskt hø, da dette skal udgøre mindst 80 % af kaninens foder. Det er altså ikke her, du skal spare. Høet skal dufte friskt og lækkert (duften af sommer), have en grønlig farve og det må ikke støve. Det grove hø indeholder flest fibre og kaninernes favorit, så dette er klart at foretrække, frem for det af fin kvalitet.
Det hø de sælger i mange supermarkeder, er ofte af en ringe kvalitet. Handler man i stedet i diverse dyreforretninger eller foderstoffer, kan der være mulighed for at købe noget udemærket hø, som dog også afspejler sig i prisen. Dog må jeg desværre erkende, at efter at prøvet samtlige mærker i butikkerne, er der langt imellem de gode poser. Husk dog at pris og kvalitet oftest hænger sammen.
Via webshoppen
petdk.dk kan man købe godt kvalitets hø til sine langørede venner.
Landmandshø kan også være en delikatesse, men kan være svært at skaffe i en god kvalitet i Danmark, da vi hovedsageligt producerer wrap. Ring til en bondemand som sælger hø og sørg for at kigge og lugte til høet inden køb.
Tørrede urter og lucerne
Har man en kræsen kanin, kan man forsøge, at blande høret op med tørrede urter. Grünhopper er en forandler i Tyskland (link findes på forsiden), som har et stort udvalg af urter til kaniner. Man kan også forsøge sig med lucerne til heste. Her er det dog vigtigt ,der ikke er tilsat melasse, da kaninen ikke tåler dette. Lucerne hø, bør kun gives i små mængder, da det feder og kan være hårdt for nyrene. Lucerne kan med fordel anvendes til ældre kaniner eller kaniner, som har været syge og lidt vægttab.
Min kanin vil ikke spise hø
Hvis kaninen ikke vil spise hø, er det vigtigt man hurtigt finder ud af hvorfor. Mange spørger mig om, hvorfor deres kanin ikke vil spise hø og det er desværre et ret almindeligt problem. Hvis din kanin ikke spiser hø, skal du gøre følgende:
- Få tjekket at tænderne er iorden. Problemer med tænderne vil få kaninen til kun, at vælge det bløde mad, så som grøntsager og piller.
- Tjek dit hø. Er det støvet? Lugter dårligt? Har en kedelig gul farve?
- Tjek om du giver den rette pillemængde og ikke for mange grøntsager. Hvis man giver for meget af dette, vil kanin spise sig mæt i lækkerier og derfor fravælge høet.
Hvis tænderne er i orden, kan man sætte sin kanin på en høkur. Man skærer betydeligt ned på alt andet mad og tildeler rigelige mængder hø. Når kaninen bliver sulten, vil den begynde at spise hø, og dermed lærer den at hø smager ganske godt, hvis man er en lille kanin. J
eg kan ikke understege nok, hvor vigtigt det er, at man får tjekket tænderne hos dyrlægen, inden man sætter kaninen på høkur. Hvis kaninen har ondt og derfor ikke spiser hø, vil det være ren tortur for den, at skulle tygge det drøje foder. Nogle kaniner vil/kan slet ikke spise det og vil derfor blive anorektiske og det tåler kaniner ikke. De vil som følge heraf, blive alvorligt syge.
Du kan læse mere om tandproblemer under "sygdomme".