Kaninen som kæledyr

Kaniner er dejlige kæledyr, når man tager sig tid til dem og gør dem til en del af familien. Rigtig mange mennesker undervurderer desværre kaniner både i forhold til intelligens og personlighed, hvilket gør at forventningerne kan være helt anderledes, end det du vil læse om i dette afsnit. 
 

Personlighed

Kaniner er venlige, intelligente og nysgerrige dyr. Desværre er kaniner, gennem mange år, blevet holdt i bure, og denne boligform har desværre været med til, at styrke opfattelsen af, at kaniner er kedelige og dumme dyr. Grunden hertil er, at kaniner under disse boligforhold ikke har en jordisk chance for, at vise hvilke sjove og intelligente dyr, de rent faktisk er.

 
    Lille sky Sophie har fået tillid til mig                   Cosmo og Wanda i sofaen

De har desuden hver især en enormt stor personlighed, og hver kanin er forskellig fra andre. Ikke to er ens og personligheden toner særligt frem, hvis de holdes under gode, berigede forhold. Mange er desværre ikke vidende om, at hver kanin har deres egen unikke personlighed, præcis som hunde og katte har det, men dette er selvfølgelig heller ikke nemt at vide, hvis man kun har oplevet kaniner i bure.

Kaniner er som sagt meget forskellige. Nogle kaniner vil elske at ligge i sofaen sammen med dig og blive nusset bag ørerne, hvorimod andre er mere deres egne, og har mere travlt med, at gå på opdagelse og lave tossestreger. 
Da kaniner er byttedyr, skal du først vinde deres tillid til dig. Har du først den, vil de vise dig hvor hengivne de kan være.
 

Intelligente dyr

Kaniner er, modsat manges overbevisning, ret intelligente dyr og forholdsvis lærenemme. De kan nemt lære, at forbinde lyde med f.eks. mad og kan også lære, at komme når du kalder. Hvis jeg herhjemme skal have kaninerne ind fra haven, går jeg ikke ud og prøver at fange dem. Istedet tager jeg en lille dåse med godbidder, rasler med den og siger en bestemt lyd, så kommer de med det samme, og sidder forvent ved mine fødder og kigger op på mig. Naturligvis får de en godbid, for at komme når jeg kalder. Lyden af køleskabslågen er også en de lærer meget hurtigt, og begynder jeg først at skramle rundt i køkkenet, er de der med det samme. Det kunne jo være der faldt noget af til dem.

 
        Sia løber med foderbolden                     Trolla forsøger at skubbe døren op

Kaniner er også rigtig gode problemløsere. De kan nemt lære at bruge forskellige foderspil, hvor de skal løse en opgave for at få fat i maden. Hegn som holder dem inde, vil de ofte også betragte som et problem der skal løses. Nogle lærer at løfte det så de kan komme under, og andre kaniner, som min gamle Silja, lærer ligefrem at kravle op ad det, for at komme over.

Rigtigt mange af de ting kaniner gør er selvlærte, eller læres ved at kigge på andre. Min gamle Trolla opdagede, at når vi herhjemme bankede på havedøren, rejste en af os for at åbne den. Hun havde også observeret, at den somme tider gik op, når vi blot skubbede til den. Dette resulterede i, at Trolla først begyndte at sætte forpoterne op på døren og grave på den, for at skubbe den op. Gik den ikke op af sig selv, brugte hun fortænderne til, at banke på ruden, for at signalere at hun gerne ville ud. 
Trolla lærte altså at bede om, at blive lukket ud i haven. Eftersom kaniner ikke kan sætte sig ned og gø ved døren, fandt hun altså en anden måde, at fortælle os hvad hun gerne ville. Så når Trolla bankede på ruden, blev der naturligvis åbnet, så hun kunne komme ud.
 

Sociale dyr 

Kaniner er meget sociale dyr, og vil derfor oftest være selskabelige og søge, at være i samme rum som dig og familien. Her i huset er de ofte i sofaen når vi ser tv, eller følger med ud i haven hvis vi andre opholder os der. De bryder sig ikke om, at blive ladt alene og derfor er det også bedst, at huse flere sammen, specielt hvis man er væk flere timer dagligt, som de fleste af os jo er. Kaniner får opfyldt deres behov for tryghed og socialt samvær ved, at leve sammen med andre, gerne en artsfælle.

 
            Bedste venner                                     Trolla og jeg hygger i haven

De fleste kaniner kan godt lide at blive nusset og kælet med. Samvær med kaninen skal dog foregå på deres præmisser. Kaniner er ikke krammebamser. De bryder sig ikke om, at blive krammet og mange kan heller ikke lide at blive løftet. Lad derfor være med unødigt, at bære rundt på din kanin. Lær den f.eks. at komme når du kalder eller rasler med madskålen, så den selv kommer og lærer at forbinde dig med noget rart. Kæl med kaninen på dens premisser. Læg dig f.eks på gulvet for at komme ned i dens højde, så du ikke virker så stor og farlig.

 

Aktivitet 

En kanin er et meget aktivt dyr og har brug for meget plads, aktiviteter, legetøj og kæl - et bur er ikke nok. De elsker at have ting de kan hoppe op på, gnave i og undersøge.

Dette ses af mange som et problem, da de er bange for det går ud over deres møbler eller andet i huset. Man kan sikre sit hjem bedst muligt, men ind i mellem vil kaninen måske komme til, at sætte tænderne i noget, som ikke var tiltænkt den. 

 
           Venus udtrykker glæde                                  Siggi graver huller

Men vender man den om, er kaninens aktivitet også det, som gør dem særdeles sjove, at have som kæledyr. De tosser rundt i huset og laver binkies midt i stuen. Giver man dem masser af legetøj, gnavemateriale, huler og tunneller, vil man også kunne nyde synet af dem lege, i mange timer ad gangen og dette vil samtidig holde dem fra, at ødelægge ting i hjemmet. Observerer man dem ude, vil de grave, hoppe og ræse hen over græsplænen, præcis som de i naturen ville gøre. 

Det er allersjovest at holde kaniner, når de får lov at være kaniner.

 

 

 

 

Kaniner er aktive dyr, som kræver plads, omsorg og pasning i mange år.