Hvad skal en kanin spise?

En kanin har en meget sensitiv mave og derfor er det vigtigt, at man fodrer den rigtigt, med det rigtige foder og desuden introducerer ny mad forsigtigt og over en længere periode. En kanin kan nemt blive meget syg, hvis den får forkert kost og eftersom den har et unikt fordøjelsessystem, skal der også tages særligt hensyn til dette. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i fodring, så din kanin, fortsætter med at være glad og tilfreds i mange år fremover.
 
Kaninens kost skal bestå af:
 

Fordøjelsessystemet

For at sætte sig ind hvordan kaninen skal fodres, det vigtig at vide hvordan fordøjelsessystemet fungerer.
 
Kaninens fordøjelsessytem er indrettet til at fordøje store mængder af fiberindholdsrigt foder - Hø, græs, forskelligt slags ukrudt etc.
En kanin er en pseudo drøvtrygger. For at forklare hvad dette betyder, er der her en hurtig gennemgang af kaninens fordøjelsessystem.
 
Når maden er tygget godt  og sunket, ender det i mavesækken. Herefter passerer det tolvfingertarmen, som nedbryder fedt, kulhydrater og proteiner, hvorefter det lander i tyndtarmen til endnu en process, som jeg ikke vil komme nærmere ind på. Efter tyndtarmen deler tarmene sig i to og det gør foderet også. Den ene tarm er tyktarmen og den anden er blindtarmen. Kaninens blindtarm er enormt stor og den er vigtig for kaninens unikke fordøjelsessystem. Man kan sige at blindtarmen fungerer, som et stort gærringkammer, hvor alle de mindre stykker fibre, under 0.5 mm, lander og bliver nedbrudt yderligere. Disse fibre indeholder en masse næring, som kaninen har brug for og nu bliver bearbejdet yderligere.
Når maden er gæret nok i blindtarmen, ryger det ud i tyktarmen og gennem endetarmen. Til sidst kommer der en speciel type afføring ud, som kaldes natafføring eller cecotroper. Det er en grønlig-sort klistret masse, som ligner en klase vindruer. Denne afføring er en slags vitaminpille for kaninen og bliver derfor spist, for igen at gå gennem systemet, så næringen kan blive trukket ud af den. Denne vitaminpille er uhyre vigtig for kaninen, da den indeholder uundværlige næringstoffer. Større fibre som ikke kan nedbrydes i blindtarmen, kan betragtes som affald, og denne afføring kommer ud i de velkendte kugler, som kaninen laver. Hvis man ikke søger for at kaninen får fibre nok (hø og græs) risikerer man at den får diarré eller at maven begynder at gå i stå, da den ikke arbejder korrekt.
 
 
_________________________________________________________

Vil du læse mere?

Kaninen har et sart fordøjelsessystem. Lær at fodre korrekt, så du undgår sygdomme og mistrivsel.