Sygepleje

At passe en syg kanin, kan være et krævede job. Kaniner kan hurtigt ændre tilstand og derfor er det vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på dens velbefindende.
En syg kanin bør altid konsulteres af en dyrlæge og i samarbejde med denne, vil man opnå den bedste sygepleje. Dyrlægen kan dog kun råde og vejlede, samt behandle med medicin. Det er op til dig, at hjælpe med til, at få din kanin på højkant igen.
Nedsat appetit er et af de mest almindelige problemer, når kaniner bliver syge. Kaniner er ikke gode til at håndtere smerter og ubehag og bliver ofte anorektiske, hvilket de ikke tåler.
 
Nedenfor kan du finde gode råd, til hvad du kan gøre for din kanin, hvis den skulle blive syg, eller efter en operation føler sig sløj og derfor kræver ekstra pleje.
  

Generelle råd

  1. Sørg for at kaninen spiser
  2. Hold kaninen godt varm
  3. Placer den i et stressfrit miljø
  4. Vær ekstra opmærksom på dens velbefindende
  5. Smertestillende medicin er ofte nødvendigt (tal med dyrlægen)
 

Efter operation

Når kaninen skal komme sig ovenpå en operation, er det vigtig man er forberedt på at den måske ikke vil spise eller drikke, fordi den føler sig skidt tilpas. Hav derfor altid Critical Care klar, hvis den ikke begynder, at spise indenfor 3-4 timer efter hjemkomst. Læs mere om dette under Førstehjælp.
Det er også vigtigt at holde kaninen varm, da de let bliver nedkølede, efter at have været i narkose.
Man skal holde godt øje med operationssåret, da enkelte kaniner vil bide i stingene eller der kan gå infektion i såret. Hvis kaninen ikke vil lade såret være, kan det være nødvendigt at tildække såret. Dette kan gøres med en bandage eller en bodystocking, alt efter hvor såret sidder. Kaniner må ALDRIG bære krave, da dette forårsager stress og hindrer dem i at spise den livsnødvendige natafføring.
 
 
  Else er kommet til skade med poten og                  Nickoline i sin bodystocking. 
            har derfor forbinding på.                        
 
Et rent miljø er også vigtigt, så der ikke kommer bakterier i såret. Lad kaninen gå på tæpper istedet for strøelse, halm og hø, da dette indeholder en del bakterier og kan stikke og sætte sig fast i såret. Toiletbakken kan man dække til af et stykke stof eller et håndklæde, som ligger ovenpå strøelsen, så kaninen ikke får direkte kontakt med de mange bakterier i toilettet. Dette bør skiftes 1-2 gange dagligt, da det selvfølgelig vil blive vådt af urin og afførring.
Om kaninen skal begrænses i forhold til bevægelse afhænger af operationen. Efter neutralisering er det normalt bedst at lade kaninen have den frihed som den er vant til. Undgå dog ekstreme bevægelser, som for eksempel at hoppe op og ned af sofaen.
 
 

Varme er vigtigt

Når kaninen er syg, kan den have svært ved at opretholde sin normale kropstemperatur. Tilbyd den tæpper den kan putte sig i, skru lidt op for radiatoren eller put den ind til dig og brug din egen kropsvarme, til at varme den med.
Har en kanin været i narkose, er ekstra varme uhyre vigtigt indtil den er helt vågen og frisk igen. Her kan en elektrisk varmepude være rigtig god. Alternativt kan man bruge varmedunke eller støvlevarmere. Ved brug af støvlevarmere, vær da opmærksom på, at disse bliver meget varme og altid skal være pakket ind i håndklæder og aldrig ligge direkte op ad kaninen.
 

Et stressfrit miljø

Når kaninen er syg er stress en faktor man skal tænke nøje over. Stress nedsætter immunforsvaret og derfor skal det udgås så godt man kan. Ro og hvile er enormt vigtigt, lad derfor kaninen være et sted, hvor der ikke er larm og mange mennesker. Lav gerne en hule til kaninen, hvor der er mørkt og varmt og lad den have fred mellem eventuel tvangsfodring og adminstrering af medicin.
Når mad og medicin gives så gør så roligt, men hurtigt som du kan, så kaninen kan få ro igen. Den har brug for hvile for at komme sig.
 

Balance- og bevægelsesproblemer

Ved nogle sygdomme, for eksempel E. Cuniculi, vil kaninen have problemer med at holde balancen. Her er det vigtigt man sørger for at støtte kaninen godt, der hvor den ligger. Placer den et sted hvor den ikke kan komme til skade og læg sammenrullede håndklæder eller ligende op af den, som den kan læne sig op ad.
Det samme er gældende hvis kaninen er kommet til skade med et ben og dermed har nedsat mobilitet.
Kaniner har en meget sårbar rygsøjle og pådrager sig nemt skader, hvis den laver en uheldig bevægelse. 
Sørg for vand og mad er lige indenfor kaninens rækkevidde, fra der hvor den er placeret. Den bør ikke skulle rejse sig, for at nå det.
 
 
 

 

En syg kanin er hårdt arbejde og kræver masser af omsorg og pleje for at blive rask.