Massage for kaniner

Kaniner elsker at få blid massage og man kan bruge dette til knytte bånd med sin ven.
Massage er også godt for kaniner som lider af gigt eller har andre muskel og bevægelsesmæssige problemer. Teknikkerne kan også med fordel anvendes på kaniner, som har tilbragt megen tid i bur.
 
Efter min ene hest blev skadet, lærte jeg at massere heste for mildne de gener der kom af skaden. Jeg løsnede op for ømme muskler og spændinger og fik hesten til at slappe af. Nogle af disse teknikker, har jeg ændret lidt på og overført dem til kaninerne. Jeg må konstatere, at de virker fortræffeligt på mange måder. Særligt var det en god hjælp, da Oscar blev ramt af gigt og massagen hjalp ham til, at være mere mobil og ubesværet.
 
Inden du påbegynder massagen, skal du vælge et sted hvor kaninen føler sig tryg. Brug gerne et håndklæde, tæppe eller ligende, som kaninen kan ligge blødt på.
 
Du må ikke give din kanin massage hvis den har feber eller udslæt på huden.
 

Effleurage - blid åbningsteknink

Effleurage er en massageteknik, som bruges til at åbne op med. Den opvarmer musklerne, vækker nerverne og får kaninen til at slappe af.
Effleurage består af lange bløde strøg fra næsetip til hale.
Trykket skal i starten være meget blidt og må ikke være hårdere, end hvis du for eksempel skulle styge en fugleunge over ryggen.
Efter at have strøget 15-20 gange på denne måde, kan trykket øges en smule, men ikke meget.
Denne form for massage er utrolig beroligende og behagelig for de fleste kaniner og man vil opleve, at de næsten falder i søvn, kort tid efter man er begyndt.
Teknikken kan med fordel bruges til, at hjælpe med at opbygge tillid mellem dig og kaninen.
 

Hvordan gør man?

Placer dine hæder på hver side af kaninens hoved. Ring- og langefinger placeres på kindernene mens pegefinger placeres i panden.
Stryg langsomt dine hænder over hovedet, så ørerne kommer med og ligger langs ryggen. Fortsæt nedover ryggen med pegefingere på hver side af rygsøjlen og de andre fingre langs siderne. Slut af med at glide over bagparten og lårene. Undgå at røre halen når du slipper med fingere, mange kaniner bryder sig nemlig ikke om det og vil "vågne" kortvarrigt op. Det bryder den afslappede situation og dermed opnår man en ringere effekt, grundet afbrydelsen.
Gentag i ca. 3-5 minutter. 
 
 

Muskelmassage 

Alle levende væsner kan få ømme muskler af den ene eller anden årsag. Selvom musklerne måske ikke er ømme, kan massage være utrolig behageligt, men også være forebyggende for ømheder.
Når musklerne bruges afgiver de affaldsstoffer. Disse transpoteres normalt helt naturligt væk. Ømheder opstår når musklerne afgiver for mange affaldsstoffer og disse derfor ophober sig i musklerne. 
Muskelmassage er meget velegnet til kaniner med gigt eller problemer med bevægeapperatet. For eksempel efter en skade, E. Cuniculi eller anden sygdom hvor muskler og balancen påvirkes.
 

Hvordan gør man?

For at vide hvor man skal massere, må man have viden om musklernes placering.
Når vi snakker muskelmassage til kaniner er der seks forskellige områder, som er gode at arbejde med. Kaniner har selvfølgelig mange flere, men disse seks steder, er nogle som er udsat for megen arbejde.
Musklerne er lokaliseret ved kæben, bag forbenet, på ryggen, bagparten og bagbenene. Nedenfor har jeg indtegnet de muskler, som du skal koncentrere dig om.
 
 
Kæbemusklerne er i konstant bevægelse når man er en kanin. Ryg og benmusklerne som er indtegnet, er nogle af de største og kraftigste på kaninen og dermed også de som yder mest.
 
Når du skal masere skal du bruge pege- og langefinger eller din tommelfinger, hvor det yderste led lægges fladt mod musklen.
For at finde det korrekte tryk, er her et lille trick: Sæt pegefingeren på dit lukkede øjenlåg. Øg trykket indtil du synes det trykker i øjenhulen. Når du mærker det trykker har du fundet det rette pres.
 
Start ved kæbemusklerne, derefter forbenet (bagpå). Fortsæt til ryggen og slut af med bagbenene.
Vær obmærksom på, at nogle kaniner ikke vil have du masserer den bagerste muskel på bagbenene eller den lige over halen. Lad musklen være og tving aldrig kaninen, hvis den ikke bryder sig om det.
Masser i små cirkler på størrelse med en 1-krone. og flyt fingerne langsomt, efter at have cirklet 2 gange på samme sted.
 
Slut gerne af med lidt effleurage og lad derefter kaninen vågne langsomt.
 
OBS!
  • Masser aldrig i nakken. Kaniner har en stor blodåre der løber der, som ikke skal trykkes på. Dette skal man overlade til proffessionelle.
  • Nogle kaniner drikker meget vand efter massage. Dette er grundet de affaldsstoffer, som frigives og er kun et godt tegn.
 

Vibrationsmassage

Vibrationsmassage handler om, at løsne spændinger og blødgøre muskler ved hjælp af små rystelser.
Alle kender de elektriske massageapperater, som ved hjælp en en motor, vibrerer og bruges til denne type massage.
Problemet er dog ved disse apperater, at de ofte vibrerer for voldsomt til vores små kaniner. Enkelte kan købes med meget mild vibration og disse kan sagtes anvendes til kaniner, hvis altså kaninen tolererer det. Mange vil blive skræmt og det er noget som kræver tilvænning.
Istedet kan man bruge sine fingre og udføre samme teknik manuelt.
 

Hvordan gør man?

Det er nemmest at gøre brug af pege- og langefinger.
Sæt de to fingre på musklerne med samme tryk, som beskrevet under "Muskelmassage". Ryst musklen ved små vibrationer frem og tilbage. Efter ca. 3 sekunder, flytter du fingrene til et nyt sted.
Denne teknik er bedst på kæbe- og rygmuskler, da disse muskler har et større overfladeareal.
Teknikken kan kun lade sig gøre, når musklen er helt afslappet. Ved rygmusklerne betyder dette at kaninen skal ligge ned og være afslappet, gerne med benene bagud eller til siden, hvilket kan gøre det lidt besværligt at afprøve og anvende teknikken.
 
 

Massage er ren velvære for kaniner.

Masserer du rigtigt og på de rette steder, vil du få en afslappet, glad og rolig kanin, som nyde det i fulde drag.