Førstehjælp

Som kaninejer, er det at kunne yde førstehjælp en nødvendighed. 
Kaniner er meget sensitive dyr og tåler ikke at vente længe på en dyrlæge og vi ejere er ofte nødt til at yde førstehjælp indtil dyrlægen kan tage imod. Mange oplever at stå med en syg kanin om aftenen, hvor alle dyrlæger ofte har lukket og hvad gør man så?
Der er nogle ting, som man kan og bør gøre for sin kanin, da chancerne for at den bliver rask igen, øges betydeligt hvis man sørger for at reagere hurtigt.
Det oftest sete problem, som stort set alle kaninejere støder på før eller siden, er at kaninen pludselig ikke vil have sit foder, men også sår og skader er ting man kan blive udsat for. 
 

Kaninen vil ikke spise

Dette problem er akut. En kanin som ikke spiser, er en alvorlig sag, da den ikke tåler at faste mere end 12 timer, inden maven begynder at gå i stå. En mave som er gået i stå, vil have dødelig udgang, hvis det ikke bliver behandlet med det samme. Oxbow har lavet et produkt som hedder Critical Care. Dette er guds gave til os, som pludselig står med en syg kanin. Pulveret indeholder en masse gavnlige fibre og vitaminer, som kaninen har brug for.
 
 
Pulveret blandes op med vand, til det har en grødet konsistens og gives derefter til kaninen med en sprøjte. Man kan tilføre en smule usødet frugtmos til babyer, for at øge appetitten hos kaninen, da de ofte er vilde med smagen af dette.
 
 
Kaniner spiser små portioner ofte, så det er på samme måde, du skal give Critical Care. Kaninen skal have 27 g. (ca. 3 tsk.) pr. kilo kropsvægt i døgnet og dette deles ud over 5-6 gange, afhængig af hvor meget du kan få i kaninen. Nogle er kun villige til at spise lidt ad gangen, i så fald må man fodre mindre portioner men oftere. Har du ikke Critical Care i huset, kan du bruge opblødte kaninpiller indtil du skaffer det andet. Det indeholder ikke det samme og må derfor kun betragtes som nødløsning.
Dette problem er så alvorligt at en vagtdyrlæge skal kontaktes. Smertestillende medicin er ofte afgørende for, at få kaninen til at spise igen, derfor er det vigtigt, den bliver tilset af en dyrlæge hurtigst muligt.
 
 

Hvordan fodrer man med sprøjte?

Der findes sprøjter som er lavet til dette formål, men har man ikke sådan en, er de bedste sprøjter at bruge, de tynde 1 ml. sprøjter. Klip spidsen af så du får et større hul. Hold mange pauser og giv evt. vand ind imellem.
Sæt kaninen i skødet og vend den lidt skråt, så du kan se munden. Løft læben i den ene side og stik sprøjten 1-2 cm. ind i siden af munden. Her har kaninen ingen tænder og sprøjten glider let ind. Sigt mod kinden i modsatte side, så kaninen ikke får det galt i halsen.
Pres indholdet langsomt ud, så kaninen kan nå at følge med. Hold en lille pause mellem hver sprøjte. Fyld den på ny og gentag. (se videoen "administrering af medicin" under galleri)
Det er en god idé at blande hele dagsrationen op, f.eks. i en kaffekop, så du kan holde styr på hvor meget, den indtager og hvor meget den mangler at få i sig.

Kaninen drikker ikke

Vil kaninen ikke drikke, er det vigtigt man giver den væske. Dette kan gøres med en sprøjte. I forbindelse med maveproblemer, bliver kaninen ofte dehydreret, da væsken trækkes ud af tarmene. En kanin af almindelig størrelse, indtager ca. 50 - 300 ml. væske om dagen. Det afhænger meget af, hvad den ellers får at spise. Tildeles der masser af grønt, er væskeindtaget normalt mindre, end hvis den kun får hø.
Kaninmaven kan indeholde ca. ml. 20 ad gangen. Giv kaninen ca. 10 ml. væske i timen, indtil du kan konsultere en dyrlæge. Hvis først kaninen er dehydreret, er det næsten umuligt, at genoprette væskeballancen, ved at tilføre væske oralt. Dyrlægen vil derfor give væske i drop.
Tilbyd kaninen en skål at drikke af, da væskeindtaget øges hvis vandet er frit tilgængeligt. At drikke fra en flaske, kræver mere af kaninen og derfor er dette ikke nok.
 


Kaninen har fået et sår

Sårbehandling afhænger af hvor alvorligt såret er.
Er der blødning fra såret, skal du med det samme forsøge at stoppe denne. Det gøres bedst bedst ved, at trykke et stykke bomuld eller en klud hårdt mod såret.
Er såret en flænge, er det måske nødvendigt, at få syet af dyrlægen. Dette skal ske indefor 12 timer, mens vævet stadig er friskt. Efter 12 timer vil vævet begynde at dø og dette gør behandlingen en hel sværere. Større sår bør altid tilses af en dyrlæge.
Små sår kan man ofte selv behandle, så længe der ikke går betændelse i. Klorhexidin er godt til at rense såret, så det er fri for bakterier. Sæbevand lavet af sæbespåner og kogende vand (husk at lade det køle godt af) er også rigtig godt til at rense sår og opbløde eventuelle rester af skidt og hårde skorper. Smør gerne Aloe Vera Gel på det åbne sår, da det vil have en god effekt både på helingen og på irritation, samtidig med at det holder hunden blød og smidig.
Når der først er kommet en fin skope på, så påfør creme for at blødgøre skorpen. Dette er mere behageligt for kaninen og man undgår, at den bider og slikker i såret. Aloe Vera Gel eller Helosan salve er godt at bruge til dette formål.
 

At kunne yde førstehjælp kan betyde forskellen mellem liv og død for din kanin.