Kaniner er meget aktive dyr!

Det er ikke helt tilfældigt, at batteriproducenten Duracell har valgt en kanin som deres maskot. Med deres lange bagben, lette knoglestuktur og adrætte kroppe, er de skabt til et liv i bevægelse.

I Danmark er tendensen dog stadig, at alt for mange kælekaniner sidder alene i et alt for lille bur i baghaven uden synderlig bevægelse eller mulighed for det. Dette er i mine øjne ikke noget, man med god samvittighed, kan byde sin kælekanin. Kaniner kan ikke lide, at være lukket inde i et bur og den vil kede sig og blive deprimeret, aggressiv eller begynde at udvise stereotyp adfærd. Det er desværre meget misforstået blandt mange, at dyret vil trives i et sådant miljø. På mange punkter er det ikke anderledes at holde kanin, end det er at holde kat eller hund. Ville du sætte en kat eller en hund i et bur i baghaven? Nej selvfølgelig ikke, det er jo unaturligt. Det samme er gældende for kaninen.

 
                  Silja i fuld fart                          Venus elsker sne og hopper af glæde

Kaniner har, ligesom i naturen, brug for plads til at løbe på og have mulighed for, at opføre sig så naturligt som muligt. Den skal derfor have mulighed for at løbe, hoppe, grave, gnave i ting og søge tryghed i en hule. En kanin har også brug for en kaninven. At den har dig, er ikke nok. Du er der jo ikke hele tiden, til at være sammen med den og resten af tiden er den så alene, hvilket er synd. Kaniner er meget sociale dyr og vil nusse hinaden, sove sammen og skabe tryghed ved at være sammen. Uanset hvor meget vi mennesker prøver at agere som en kaniner, er og bliver vi det aldrig.

 

Aktivitetsnineau og døgnrytme

En kanin er aktiv ca. 12-16 timer om dagen og mest omkring skumringen, dvs. morgen og aften. De sover ikke mange timer i træk som os mennesker, men istedet kortere perioder hele døgnet. Morgen og aftentimerne er det sikreste tidspunkt, at komme ud af hulerne, når de lever i naturen. Dette er grundet den lavtstående sol som blænder rovdyrene. Tamkaninen følger ofte den samme rytme og er man morgenmenneske, vil man ofte se deres aktivitetsniveau være særdeles højt omkring kl. 5 om morgenen. Om vinteren kan man dog opleve at kaninernes aktivitetsniveau daler som dagene bliver mørkere. Vores menneskelige aktivitetsniveau kan også desuden godt påvirke kaninerne, således at de ændrer deres rymte og tilpasser sig vores.

Ovenover ses en tabel som viser kaninens aktivitetsniveau i takt med døgnets timer og dag og nat (illustreret som sol og måne). 

 

Aktivitetsbehov

Kaniner har en lang række forskellige behov som dækkes igennem varierede aktiviteter. I naturen undersøger den ting, snuser, graver, spiser, gnaver i ting etc. Disse behov skal man sørge for at stille, for at få en glad og tilfreds kanin.

Når vi taler om aktivitet er det godt at stimuleret de forskellige sanser også. Det er vigtigt at de aktiviteter vi tilbyder kaninen er varierede da nyheden i sig selv er yderst stimulerende for dem.

Man kan inddele aktiviteterne i tre hovedemner:

  • Bevægelse - løb og hop
  • Gravning og gnavning
  • Problemløsning

 

Forskellige aktiviteter

Nedenfor vil jeg prøve at komme med forslag til forskellige aktiviteter, som du kan lave med dine kaniner.
 

Bevægelse

Ved at tilbyde din kanin et stort område at færdes på, har du taget det første skridt på vejen mod aktivering. Kaninerne vil nyde at kunne spæne en tur hen over græsplænen i fuld firspring. Har man have som er indhegnet eller en stor løbegård, er det ideelt. Har man indekaniner er stue og gangarealer også vældig populære.
Mange har ikke have eller mulighed for rigtigt, at lade kaninerne strække ben indendøre, men her kan man gøre brug af en sele, og tage sin kanin med på gåtur i parken eller på legepladsen (husk at passe på løse hunde). Man kan tage sin kanin med på tur hele året rundt, også hvis de bor indenfor og det er koldt ude, blot det ikke er for lang tid ad gangen. En gåtur på 15-20 min. passer fint til en indekanin på trods af minusgrader udenfor, så længe den er aktiv.
 
 
Hjemme hos os er hele haven hegnet ind. Dette giver mulighed for nogle gode løbeture.
 
Nogle vælger også at hoppe med deres kaniner. Kaninhop er en sport, som praktiseres af mange kaninejere, men man kan også blot hoppe med sin kanin hjemme i haven. Kaninhop er et lidt større emne og der er mange ting, man skal tænke over, inden man giver sig i kast med det. For at dække dette område bedst muligt, har jeg skrevet et helt afsnit, som findes nedest på siden.
 

Gravning og gnavning 

Alle kaniner graver og det er en helt naturlig del af deres adfærd. Selvom gravningen af huler ikke er nødvendig for vores tamkaniner, betyder det ikke at de ikke vil elske det.
Man kan tilbyde mange forskllige muligheder for at grave, uanset om kaninerne bor inde eller ude. Indedørs kan man tilbyde kasser med jord, avispapir eller blot nogle tæpper på gulvet som de kan flytte rundt på. Udenfor kan man også gøre brug af kasser, pallerammer eller gå en tur forbi sandkassen på legepladsen.
 
 
            Der graves og graves                            Toiletrullen skal splittes ad
 
Selvom kaninen ikke er en gnaver, kunne man ofte tro det, for de elsker at gnave og gumle på forskellige sager. Her er det næsten kun fantasien (og fornuften) som sætter grænser. Kaniner elsker at gnave i friske grene men også papkasser, stråmåtter og fletværk er et hit. En simpel papkasse som skal destueres kan aktivere kaninerne i flere timer og der sker ikke noget ved at de spiser lidt pap. Husk dog at vælge de neutrale brune, i stedet for de med farver og glaseret overflade. Man kan med fordel gemme mad indeni små papæsker, som kaninerne må ødelægge, for at få fat i maden.
 

Problemløsning

Jeg mødes ofte af undren når jeg fortæller at kaniner er gode problemløsere. En del tror fejlagtigt at kaninen er uintelligent og ikke kan løse problemer, men her tager man grueligt fejl. Mange vil blive overraskede hvor gode de egentlig er til at løse de problemer man stiller dem overfor, og det kan blive en sjov leg at se hvor gode de egentlig er.
 
 
      Avispapir er sjovt at flænse...  Specielt hvis der gemmer sig godbidder under 
 
Som eksempler på forskellige problemsløsningsopgaver, kan man gøre brug af forskellige spil hvor der kan gemmes godbidder i. Der findes et hav af variationer af disse spil og man nemt bruge de som er egnet til hunde og katte også. I nogle af spillene er der ting som skal væltes inden de kan få fat i godbidden, propper som skal løftes eller skubbes, snore som skal hives i eller en beholder som skal tippes. Man kan også selv lave nogle af disse spil eller opsætte udfordringer som ligner. F.eks. kan man gemme mad under plastiskkrus, smide lidt mad ned i en kasse med iturevet avispapir eller bøje et toiletrullerør sammen i enderne.
 
Klikker-træning kan også bruges på kaniner og de kan lære en hel del tricks. Man kan lave øvelser som indkald, stå på bagben, dreje rundt etc. Det kræver at klikkeren indlæres rigtigt og at man har nogle godbidder som kaninen er særligt glad for.
Nedenfor kan du se en video om hvordan man klikkertræner sin kanin.

Kaninhop

Afsnittet er under udarbejdelse

 

________________________________________________________

Vil du læse mere?


More then just a chew stick http://www.rabbit.org/journal/3-6/chew-stick.html

 

En kanin skal have mulighed for aktivitet i mindst 10-15 timer om dagen.